Odporność bierze się z brzuszka

 

Niemal 4/5 wszystkich komórek odpornościowych znajduje się w układzie pokarmowym. Dlatego właśnie zadbanie o dobrą kondycję małych brzuszków jest tak ważne, gdy chcemy je wzmocnić i chronić. To, co podajemy dziecku ma ogromne znaczenie już od pierwszych dni życia.

Jelita zasiedlają mikroorganizmy, które ułatwiają trawienie i mają znaczący wpływ na samopoczucie. Co ciekawe, skład tej mikroflory jest inny u dzieci karmionych piersią i mlekiem modyfikowanym. Stopniowe i rozsądne rozszerzanie diety u niemowląt zapewni im odpowiednią dawkę energii i ochroni przed wystąpieniem niedoborów pokarmowych.

Urozmaicona dieta, bogata w warzywa, owoce i kasze to najważniejszy element dbania o zdrowie i odporność. Warto zadbać o codzienną dawkę składników, które wspierają naturalną barierę ochronną organizmu. Gdzie w diecie znajdziemy składniki pokarmowe są ważne dla odporności?

Witaminę C

Jest to witamina, której organizm nie potrafi wytworzyć ani magazynować, dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Ma zdolności ochrony tkanek i komórek przed stresem oksydacyjnym, bierze udział w produkcji substancji zwiększających odporność.Częściowo odpowiada również za elastyczność naczyń krwionośnych, które np. w obrębie błony śluzowej nosa stanowią element fizycznej bariery przed drobnoustrojami. Źródłem witaminy C są produkty roślinne – głównie warzywa i owoce, m.in. papryka, natka pietruszki, kapusta, kalarepa, brokuły, brukselka, truskawki, czarna porzeczka, kiwi, owoce aceroli, owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży.

Witamina D

Tę witaminę organizm w odpowiednich warunkach potrafi wytworzyć sam – częściowo syntetyzowana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych, a częściowo powstaje z substancji zawartych w pożywieniu. Mimo tego, w Polsce bardzo częsty jest jej niedobór, stąd aktualne zalecenia żywieniowe zalecające suplementację witaminą D. Witamina D wspiera działanie układu immunologicznego. Źródłem witaminy D są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego: tłuszcze rybie, jaja, masło, sery oraz mleko, w roślinnych występuje w grzybach i drożdżach – nie są to jednak znaczące ilości. Na rynku dostępne są także produkty spożywcze wzbogacane w witaminę D (m.in. margaryny czy mleka roślinne np. sojowe).

Witamina A

jest to nazwa grupy związków (także powstających w organizmie z karotenoidów), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest bardzo ważna dla prawidłowego widzenia oraz funkcjonowania układu odpornościowego. Źródła tej witaminy są łatwo dostępne w produktach zarówno roślinnych jak zwierzęcych – jaja, mięsa, ryby, sery podpuszczkowe, kolorowe warzywa (np. papryka, marchew, szczaw, natka pietruszki), owocach. Urozmaicona dieta malucha powinna dostarczyć odpowiednich jej ilości.

Cynk (Zn)

Jest mikroelementem odpowiedzialnym m.in. prawidłową kondycję skóry, włosów, funkcjonowanie narządów płciowych oraz prawidłową odpowiedź immunologiczną. Zapotrzebowanie na cynk w okresie dojrzewania jest wyższe niż w późniejszym okresie życia. Źródłem cynku są produkty zbożowe (np. kasza gryczana, pieczywo razowe), jaja, mięso, mleko i jego przetwory (np. sery podpuszczkowe), ryby, nasiona roślin strączkowych, w mniejszym stopniu warzywa i owoce.

Żelazo (Fe)

Jest składnikiem mineralnym odpowiedzialnym głównie za transport tlenu do komórek organizm, jego rolą jest również wspieranie komórek układu immunologicznego we właściwym funkcjonowaniu. Źródłami żelaza są: mięso, ryby, żółtka jaj, produkty zbożowe pełnoziarniste (np. grube kasze, otręby pszenne, pieczywo razowe), nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa (np. natka pietruszki, szpinak, szczypiorek, brukselka), suszone owoce.

Kwasy tłuszczowe (omega 3)

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są grupą substancji wspierającą działanie układu odpornościowego. Źródłami kwasów omega-3 są ryby i produkty roślinne – głównie tłuste ryby morskie (szprotki, śledzie, makrela, łosoś), oleje (głównie rzepakowy, sojowy, lniany), orzechy i pestki (np. słonecznik, dynia, siemię lniane).

W dobrze odżywionym organizmie komórki układu odpornościowego działają szybciej i skuteczniej. Najprostszym sposobem na prawidłowe odżywianie jest dbanie o urozmaicony codzienny jadłospis malucha.

Źródło:
– materiał własny „Żywienie dla odporności. Profilaktyka w okresie jesienno-zimowym.”
– Charzewska J, Weker H. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka. 2006;8(2): 107-9

Przeczytaj więcej

suplement diety