Dieta wzmacniająca układ immunologiczny dziecka – dlaczego jest tak ważna?
Jaki wpływ ma dieta na odporność dziecka? Niemal 4/5 wszystkich komórek odpornościowych znajduje się w układzie pokarmowym. Dlatego właśnie zadbanie o dobrą kondycję małych brzuszków jest tak ważne, gdy chcemy je wzmocnić i chronić. To, co podajemy dziecku ma ogromne znaczenie już od pierwszych dni życia. Jelita zasiedlają mikroorganizmy, które ułatwiają trawienie i mają znaczący wpływ na samopoczucie. Co ciekawe, skład tej mikroflory jest inny u dzieci karmionych piersią i mlekiem modyfikowanym. Stopniowe i rozsądne rozszerzanie diety u niemowląt zapewni im odpowiednią dawkę energii i ochroni przed wystąpieniem niedoborów pokarmowych. Zdrowa dieta dziecka, bogata w warzywa, owoce i kasze to najważniejszy element dbania o odporność. Warto zadbać o codzienną dawkę składników, które wspierają naturalną barierę ochronną organizmu. Gdzie w diecie znajdziemy składniki pokarmowe ważne dla odporności?
Najważniejsze witaminy dla dzieci, wspierające odporność
- Witamina C
Jest to witamina, której organizm nie potrafi wytworzyć ani magazynować, dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Ma zdolności ochrony tkanek i komórek przed stresem oksydacyjnym, bierze udział w produkcji substancji zwiększających odporność. Częściowo odpowiada również za elastyczność naczyń krwionośnych, które np. w obrębie błony śluzowej nosa stanowią element fizycznej bariery przed drobnoustrojami. Źródłem witaminy C w diecie dziecka są produkty roślinne – głównie warzywa i owoce, m.in. papryka, natka pietruszki, kapusta, kalarepa, brokuły, brukselka, truskawki, czarna porzeczka, kiwi, owoce aceroli, owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży.
- Witamina D
Tę witaminę organizm w odpowiednich warunkach potrafi wytworzyć sam – częściowo syntetyzowana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych, a częściowo powstaje z substancji zawartych w pożywieniu. Mimo tego, w Polsce bardzo częsty jest jej niedobór, stąd aktualne zalecenia żywieniowe zalecające suplementację witaminą D. Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin dla dzieci wspierającą działanie układu immunologicznego. Źródłem witaminy D są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego: tłuszcze rybie, jaja, masło, sery oraz mleko, w roślinnych występuje w grzybach i drożdżach – nie są to jednak znaczące ilości. Na rynku dostępne są także produkty spożywcze wzbogacane w witaminę D (m.in. margaryny czy mleka roślinne np. sojowe).
Nie wiesz, jakie jest dzienne zapotrzebowanie malucha na tę witaminę? Przeczytaj nasz artykuł na ten temat i dowiedz się ile witaminy D dziennie dla dziecka jest dawką rekomendowaną.
- Witamina A
Jest to nazwa grupy związków (także powstających w organizmie z karotenoidów), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest bardzo ważna dla prawidłowego widzenia oraz funkcjonowania układu odpornościowego. Źródła tej witaminy są łatwo dostępne w produktach zarówno roślinnych jak zwierzęcych – jaja, mięsa, ryby, sery podpuszczkowe, kolorowe warzywa (np. papryka, marchew, szczaw, natka pietruszki), owocach. Urozmaicona dieta malucha powinna dostarczyć odpowiednich jej ilości.
- Cynk (Zn)
Dieta wzmacniająca odporność dziecka powinna też zawierać cynk. Jest on mikroelementem odpowiedzialnym za m.in. prawidłową kondycję skóry, włosów, funkcjonowanie narządów płciowych oraz prawidłową odpowiedź immunologiczną. Zapotrzebowanie na cynk w okresie dojrzewania jest wyższe niż w późniejszym okresie życia. Źródłem cynku są produkty zbożowe (np. kasza gryczana, pieczywo razowe), jaja, mięso, mleko i jego przetwory (np. sery podpuszczkowe), ryby, nasiona roślin strączkowych, w mniejszym stopniu warzywa i owoce.
- Żelazo (Fe)
Jest składnikiem mineralnym odpowiedzialnym głównie za transport tlenu do komórek organizmu, jego rolą jest również wspieranie komórek układu immunologicznego we właściwym funkcjonowaniu. Źródłami żelaza są: mięso, ryby, żółtka jaj, produkty zbożowe pełnoziarniste (np. grube kasze, otręby pszenne, pieczywo razowe), nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa (np. natka pietruszki, szpinak, szczypiorek, brukselka), suszone owoce.
- Kwasy tłuszczowe (omega-3)
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są grupą substancji wspierającą działanie układu odpornościowego. Źródłami kwasów omega-3 są ryby i produkty roślinne – głównie tłuste ryby morskie (szprotki, śledzie, makrela, łosoś), oleje (głównie rzepakowy, sojowy, lniany), orzechy i pestki (np. słonecznik, dynia, siemię lniane).
Po przeczytaniu naszego artykułu wiesz już, jaka powinna być dieta wzmacniająca układ immunologiczny dziecka. W dobrze odżywionym organizmie komórki układu odpornościowego działają szybciej i skuteczniej. Najprostszym sposobem na prawidłowe odżywianie jest dbanie o urozmaicony codzienny jadłospis malucha.
Przeczytaj również nasz tekst, w którym opisujemy zioła na odporność dla dzieci!