Cynk jest niezwykle ważnym składnikiem odżywczym w diecie każdego dziecka. Jego obecność jest niezbędna dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu – to mikroelement, który wpływa na szereg istotnych procesów, w tym metabolicznych. W tym artykule opowiemy Ci, dlaczego dokładnie cynk w diecie dziecka jest obowiązkowy oraz jaka jest właściwa dawka cynku dla dzieci.
Cynk w diecie dziecka – najważniejsze informacje
Kluczowe funkcje cynku
- Cynk jest niezbędny do syntezy białek, które są nieodzowne dla budowy i utrzymania kondycji tkanek, włączając w to zdrowie kości. Cynk jest także niezbędny dla wspomagania procesu podziału komórek, który wpływa na tempo wzrostu dziecka.
- Jeśli zależy Ci na odporności dziecka, pamiętaj, że cynk odgrywa tu kluczową rolę. Pomaga on bowiem w prawidłowej pracy systemu immunologicznego. Z tego powodu, poza różnorodną dietą, warto rozważyć suplementację produktami takimi jak suplementy dla dzieci z cynkiem.
- Cynk odgrywa istotną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu dziecka – jest między innymi wsparciem dla zachowania prawidłowych funkcji poznawczych.
- Jest niezbędny w procesie ochrony komórek przed uszkodzeniami – wspomaga komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Ma istotny wpływ na zdrowie zmysłu wzroku u dziecka dbając o prawidłowe widzenie.
- Jest składnikiem ponad 300 enzymów i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych, węglowodanów, witaminy A i kwasów tłuszczowych.
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej.
- Cynk odpowiada za utrzymanie zdrowej skóry, włosów i paznokci.
Źródła cynku w diecie
Najbogatszymi naturalnymi źródłami cynku są mięso (zwłaszcza wołowina, wieprzowina i drób), owoce morza (ostrygi czy krewetki), nasiona dyni, orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe (ciemne pieczywo, kasza gryczana), jaja i produkty mleczne (sery podpuszczkowe).
O ile u dzieci starszych samodzielne zbilansowanie diety nie powinno stanowić wyzwania, o tyle w przypadku niemowląt i małych dzieci ważne jest skonsultowanie się z pediatrą w celu ustalenia odpowiedniej ilości cynku i najlepszych źródeł w diecie.
Wchłanianie cynku
Wchłanianie cynku z diety wynosi zazwyczaj 20–40%. Przyswajalność cynku ogranicza obecność fitynianów, błonnika, szczawianów i niektórych składników mineralnych.
Wskazówka: Cynk jest lepiej przyswajalny z produktów zwierzęcych niż roślinnych.
Cynk – prawidłowa ilość w diecie dziecka. Co musisz wiedzieć?
Jak odczytać poniższą tabelę?
Polskie normy spożycia cynku zostały opracowane z uwzględnieniem wystarczającego spożycia dla niemowląt, a dla pozostałych grup – na poziomie średniego zapotrzebowania i zalecanego spożycia.
EAR (Estimated Average Requirement) i RDA (Recommended Dietary Allowance) to dwie miary stosowane do określenia zaleceń dotyczących spożycia składników odżywczych.
- EAR jest szacowanym średnim zapotrzebowaniem na dany składnik odżywczy w populacji. Oznacza to ilość cynku, która powinna być spożywana, aby zaspokoić potrzeby większości jednostek w grupie.
- RDA to zalecane dzienne spożycie cynku, które ma na celu pokrycie potrzeb prawie wszystkich (97-98%) zdrowych jednostek w danej grupie wiekowej i płci.
W przypadku cynku EAR i RDA zostały opracowane dla różnych grup wiekowych i płci, aby dostarczyć odpowiednich zaleceń dotyczących spożycia tego składnika odżywczego, które pomagają w utrzymaniu zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Aby poznać zapotrzebowanie Twojego dziecka, przyjrzyj się poniższej tabeli:
Źródło: https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf