Odporność bierze się z brzuszka

 

Niemal 4/5 wszystkich komórek odpornościowych znajduje się w układzie pokarmowym. Dlatego właśnie zadbanie o dobrą kondycję małych brzuszków jest tak ważne, gdy chcemy je wzmocnić i chronić. To, co podajemy dziecku ma ogromne znaczenie już od pierwszych dni życia.

Jelita zasiedlają mikroorganizmy, które ułatwiają trawienie i mają znaczący wpływ na samopoczucie. Co ciekawe, skład tej mikroflory jest inny u dzieci karmionych piersią i mlekiem modyfikowanym. Stopniowe i rozsądne rozszerzanie diety u niemowląt zapewni im odpowiednią dawkę energii i ochroni przed wystąpieniem niedoborów pokarmowych.

Urozmaicona dieta, bogata w warzywa, owoce i kasze to najważniejszy element dbania o zdrowie i odporność. Warto zadbać o codzienną dawkę składników, które wspierają naturalną barierę ochronną organizmu. Gdzie w diecie znajdziemy składniki pokarmowe są ważne dla odporności?

Witaminę C – jest to witamina, której organizm nie potrafi wytworzyć ani magazynować, dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Ma zdolności ochrony tkanek i komórek przed stresem oksydacyjnym, bierze udział w produkcji substancji zwiększających odporność.Częściowo odpowiada również za elastyczność naczyń krwionośnych, które np. w obrębie błony śluzowej nosa stanowią element fizycznej bariery przed drobnoustrojami. Źródłem witaminy C są produkty roślinne – głównie warzywa i owoce, m.in. papryka, natka pietruszki, kapusta, kalarepa, brokuły, brukselka, truskawki, czarna porzeczka, kiwi, owoce aceroli, owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży.

Witamina D – tę witaminę organizm w odpowiednich warunkach potrafi wytworzyć sam – częściowo syntetyzowana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych, a częściowo powstaje z substancji zawartych w pożywieniu. Mimo tego, w Polsce bardzo częsty jest jej niedobór, stąd aktualne zalecenia żywieniowe zalecające suplementację witaminą D. Witamina D wspiera działanie układu immunologicznego. Źródłem witaminy D są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego: tłuszcze rybie, jaja, masło, sery oraz mleko, w roślinnych występuje w grzybach i drożdżach – nie są to jednak znaczące ilości. Na rynku dostępne są także produkty spożywcze wzbogacane w witaminę D (m.in. margaryny czy mleka roślinne np. sojowe).

Witamina A – jest to nazwa grupy związków (także powstających w organizmie z karotenoidów), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest bardzo ważna dla prawidłowego widzenia oraz funkcjonowania układu odpornościowego. Źródła tej witaminy są łatwo dostępne w produktach zarówno roślinnych jak zwierzęcych – jaja, mięsa, ryby, sery podpuszczkowe, kolorowe warzywa (np. papryka, marchew, szczaw, natka pietruszki), owocach. Urozmaicona dieta malucha powinna dostarczyć odpowiednich jej ilości.

Cynk (Zn) – jest mikroelementem odpowiedzialnym m.in. prawidłową kondycję skóry, włosów, funkcjonowanie narządów płciowych oraz prawidłową odpowiedź immunologiczną. Zapotrzebowanie na cynk w okresie dojrzewania jest wyższe niż w późniejszym okresie życia. Źródłem cynku są produkty zbożowe (np. kasza gryczana, pieczywo razowe), jaja, mięso, mleko i jego przetwory (np. sery podpuszczkowe), ryby, nasiona roślin strączkowych, w mniejszym stopniu warzywa i owoce.

Żelazo (Fe) – jest składnikiem mineralnym odpowiedzialnym głównie za transport tlenu do komórek organizm, jego rolą jest również wspieranie komórek układu immunologicznego we właściwym funkcjonowaniu. Źródłami żelaza są: mięso, ryby, żółtka jaj, produkty zbożowe pełnoziarniste (np. grube kasze, otręby pszenne, pieczywo razowe), nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa (np. natka pietruszki, szpinak, szczypiorek, brukselka), suszone owoce.

Kwasy tłuszczowe (omega 3) – wielonienasycone kwasy tłuszczowe są grupą substancji wspierającą działanie układu odpornościowego. Źródłami kwasów omega-3 są ryby i produkty roślinne – głównie tłuste ryby morskie (szprotki, śledzie, makrela, łosoś), oleje (głównie rzepakowy, sojowy, lniany), orzechy i pestki (np. słonecznik, dynia, siemię lniane).

W dobrze odżywionym organizmie komórki układu odpornościowego działają szybciej i skuteczniej. Najprostszym sposobem na prawidłowe odżywianie jest dbanie o urozmaicony codzienny jadłospis malucha.

Źródło:
– materiał własny „Żywienie dla odporności. Profilaktyka w okresie jesienno-zimowym.”
– Charzewska J, Weker H. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka. 2006;8(2): 107-9

Przeczytaj więcej

suplement diety